Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Sabah gazetesinin CHP’li Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin hakkında yaptığı “CHP’li başkan teröristbaşının fotoğrafının altında DEM’lenmiş” haberinin montaj olduğu ortaya çıkmasına rağmen, özür dilemediğini, haberi paylaşan Akit ve 24TV’nin ise montaj fotoğrafı kullanmaya devam ettiğini yazdı.
Kişisel internet sitesinde konuyu değerlendiren Bildirici, montajlı fotoğrafı paylaşanlar arasında Cumhurbaşkanı Danışmanı Oktay Saral‘ın da bulunduğunu belirterek, “Saral, fotoğrafı paylaşırken “Bu CHP-DEM ortaklığının değil, CHP-PKK işbirliğinin apaçık resmidir!” diye yazdı; Oya Tekin’e hakaret de etti.
Belediye Başkanı Oya Tekin, paylaşımını geç farketmiş olacak ki, Oktay Saral’ı akşam 21.00’de yanıtladı. Tekin, paylaşımında Oktay Saral’a “Fotoğrafın orijinalini paylaşıyorum ki ahlaksızlığınız görülsün. Biz dürüstler siz yalancılardan daha cesuruz, unutmayın. Bundan sonra umarım amacı kötü montaj fotoğraflarla bu halkı yanıltma zavallığına girmezsiniz” diye seslendi. Tekin’in paylaştığı orijinal fotoğrafta duvarda Öcalan’ın fotoğrafı yoktu” ifadelerini kullandı.
Bildirici’nin yazısından öne çıkan kısımlar şöyle:
“İktidar medyası da tıpkı Oktay Saral gibi yaptığı hatayı kabul etmedi; aynı siyasi mantık orada da kendini gösterdi. Sabah gazetesi montaj fotoğrafla ilgili açıklama yapmak ve özür dilemek yerine montaj fotoğrafı çıkarıp “İşte CHP-DEM işbirliğinin fotoğrafı: Adana’nın CHP’li Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in seçim çalışmalarında DEM Parti’yi ziyaret ettiği ortaya çıktı” diye yayımlamaya devam ettiler o haberi.
Montajlı fotoğrafı değiştirip yerine orijinal fotoğrafı koyarak haberi Sabah gibi yayımlamaya devam edenler de oldu, silenler de. Fakat hiçbirinden özür gelmediği gibi 24TV, Yeni Akit onu da yapmadı, montaj fotoğraflı haberi aynen korudular. Hâlâ da yayında montaj fotoğraflı bu haberler.
Başkan Oya Tekin’in yalanlamasına, orijinal fotoğrafı açıklamasına rağmen Akşam gazetesi de 24 Nisan’da montaj fotoğrafı basılı gazetede “CHP’li başkan Öcalan posteriyle poz vermiş” başlığıyla haber yaptı. Zafer Arapkirli ve başka gazetecilerin sosyal medyadaki uyarılarından sonra Akşam’ın sitesindeki haber silindi.
Ancak Akşam da basılı gazetedeki gerçek dışı fotoğraf ve haber için özür dilemedi.
Maalesef bu olayda gazeteciliğin “g”si yok. Gazetecilik olsa, bir fotoğraf geldiğinde muhatabına sorulur, kaynağından araştırılır. Araştırsalar sosyal medyadaki orijinalini görebilirlerdi. Demek araştırmamışlar.
Gazetecilik olsa, yayımlandıktan sonra montaj olduğu ortaya çıkınca silmek yetmez, özür dilemeleri gerekirdi. Hâlâ gizli bir görüşmeyi ortaya çıkarmış gibi yaparak yalana devam edilmesinin iyiniyet ile de ilgisi olamaz.“
Bu yazı farukbildirici.com sitesinden alınmıştır…